به گزارش آفتاب جنوب ، دانا،روزنامههای چهارمین روز از آخرین هفته سال 92، در گزارشهای خبری خود از انصراف وزیرامور خارجه کشورمان از شرکت در میهمانی شام کاترین اشتون در وین به عنوان واکنشی به دیدار وی با محکومان فتنه در دیدارش از تهران یاد کردند. دیدار رهبرانقلاب با مسئولان اردوهای راهیان نور و قهرمانی کشتی ایران نیز از دیگر مطالب روزنامه های کشور بود.
گریه با چوپان
روزنامه کیهان: کی از اصلیترین خطوط القایی رسانههای معاند علیه سیاستهای مذکور، ادعای «ضددولتی» بودن آنهاست. آنان میکوشند چنین وانمود کنند که ابلاغ این راهبرد اقتصادی، مخالف دیپلماسی دولت بوده و مانعی بر سر راه سیاست خارجی آن است. اینها برخی از این القائات است: «(آیتالله) خامنهای با صدور دستور اجرای هر چه سریعتر «اقتصاد مقاومتی» نشان داد که فکرهای دیگری در سر دارد. فکرهایی که شاید تمامی رشتههای تیم مذاکرهکننده هستهای دولت روحانی را پنبه نماید.»، «از یک سو دولت با تمام قوا و با تمام نیرو دارد میرود به سمت گشایش، به سمت باز کردن مسایل و حل کردن مسایل با غرب، همان جایی که در واقع دشمن تلقی میشود و اقتصاد مقاومتی به خاطر همانجا دارد تدوین میشود این دوتا با هم نمیخوانند.»، «با وجود بسته بودن شریانهای اقتصادی ناشی از سیاستهای تهاجمی نسبت به جامعه بینالملل عملا راهی برای تلطیف این فضا وجود ندارد و دستورالعملهایی همانند اقتصاد مقاومتی که از سوی آیتالله خامنهای ابلاغ گردید نتیجهای نخواهد داد.» بدون شک به میزان قابل توجهی از وقاحت و بلاهت نیاز است تا سیاستهایی که نتیجهاش توانمندسازی اقتصادی است، به عنوان مانعی بر سر راه دیپلماسی و عنصر مزاحم روی میز مذاکره معرفی شود! از دو روز دیگر مطبوعات کشور به تعطیلات دوهفتهای خواهند رفت اما ماشین جنگی - تبلیغاتی دشمن به کار خود ادامه میدهد. رویکرد رسانهای بیگانگان و ضدانقلاب درخصوص سیاستهای اقتصاد مقاومتی را میتوان مصداق بارز «گریه با چوپان» آنهایی دانست که هنوز چربی دنبهای که با گرگ خوردهاند را از پوزه خود پاک نکردهاند. افشا و مقابله با این رویکرد، بیشک گامی بزرگ در راستای رسیدن به اهداف اقتصاد مقاومتی است.
کریمه در ازای کی یف
روزنامه شرق: آنچه در «کریمه» اتفاق افتاد و فرصتی که برای پوتین ایجاد شد نتیجه برآوردهای نادرست و سیاستهای شتابزدهای است که غرب در اوکراین دنبال کرد و پوتین پیش از این، عزم خود را برای دفاع از منافع روسیه با همه ابزارهای لازم نشان داده است. او بهعنوان افسر پیشین «کگب» برای دفاع از منافع روسیه، استفاده از همه ابزارها را بر خود گشوده مییابد. در این میان آمریکا و اروپاییها نیز به زودی برای مهار این بحران، تمرکز بر ابزارهای دیپلماتیک را بیشتر مورد توجه قرار خواهند داد زیرا رهبران هم ایالات متحده و هم اروپا و هم روسیه به خوبی از تهدیدات مشترک فراروی خود آگاهی داشته و برای فایق آمدن بر این بحران آنگونه که در دو دهه گذشته نشان دادهاند، از ظرفیت مناسبی برای خویشتنداری و مدیریت آن برخوردارند که دیر یا زود از آن بهره خواهند گرفت.
ضیافت چهارشنبه سوری را بر کام خود تلخ نکنیم
روزنامه مردم سالاری: انفجار مواد آتش زا آنچنان با شب چهارشنبه سوری همراه شده است که هرساله شاهد آتشسوزیهای مهیب و تخریب اموال شخصی و عمومی و صدمات جانی به رغم تمام هشدارهای رسانهها هستیم و هربار دامنه این حوادث با شدت و حدت سنگینتری رخ مینماید و منظره خیابانها و کوی و برزن در شب چهارشنبه سوری شباهت غریبی با جبهه جنگ و نبرد تن به تن پیدا میکند! دیگر صحبت از آلودگی صوتی نیست که برانفجار 140 دسی بل که پرده صماخ گوش را میدرد و سلولهای حساسه حلزون گوش داخلی را در هم میگسلد و ناشنوایی غیرقابل بازگشت برجا میگذارد سخن گوئیم و اشک ریزیم. امروزه صحبت از قطع دست و پا، سوختگیهای وسیع پوست، از دست رفتن چشم و فراتر از آنها برجای ماندن آثار ناگوار و مخرب روانی هستیم که شاهد این مدعا خیل عظیمی از رهگذران بیتقصیر خیابانها و پیاده روهاست که از پی انفجار این بازیچههای بدشگون و نامیمون سر از درمانگاهها و آسایشگاههای روانی درآوردهاند و بسا شهروندان دیگر که جان خود را از دست دادهاند. بیایید این جشن پر از سرور و شادمانی که میتواند با آرامش و با خاطرهای خوش، سال را پایان بخشد با حوادث مصیبت آفرین بر کام خود تلخ نکنیم.
چشم انداز شرایط اقتصادی در سال آینده
روزنامه جمهوری اسلامی: برخی تصمیمات گرفته شده در نیمه دوم سال جاری توسط دولت یازدهم توانسته است تا حدودی به بهبود شرایط تولید کنندگان کمک کند اما زمان لازم برای بهبود معنادار شرایط بسیار طولانیتر از سال 93 است و باید صبر و تدبیر را توامان برای به نتیجه رسیدن سیاستهای درست به خرج داد. بر همین مبنا به نظر میرسد درصورت تداوم شرایط حاکم بر روابط سیاسی کشور و استمرار حرکت ایران و طرفهای خارجی در جریان مذاکرات هستهای و با فرض عدم دخالت عامل بیرونی غیرقابل پیشبینی، اقتصاد ایران در سال 93 گامهای بلندتری برای خروج از شرایط رکود تورمی سالهای اخیر برخواهد داشت و رونق بیشتری ایجاد خواهد شد.
نگرانی از غروب وافول چهارشنبه سوری !
روزنامه قانون: شاید نوعی از انفعال و سرخوردگی وتامل و تردید متوجه جامعه ما شده باشد .اینطور نیست که تصور کنیم آن همه نابسامانی ها در اقتصاد و اجتماع و آن همه فشارهای مختلف از درون و برون هیچ اثری بر روان جامعه ما نداشته و نخواهد داشت .ما طی سالهای اخیر هم در اقتصاد و هم در سیاست و هم در اجتماع بهشدت با هم درگیر شده ونیروهای یکدیگر را خنثی کرده ایم ، با صرف نظر از اینکه چه کسی راست گفت و چه کسی دروغ ، چه کسی مقصر بود و چه کسی گناهکار و چه کسی مظلوم و محق شاید برآیند و معدل توان وانرژی جامعه با بر اثر آن همه کشاکش نفسگیر پایین آمده است ودیگر رمق و توانی نمانده باشد که مقداری از آن خرج میدانداری منفی جوانان و نوجوانان برای ترقه بازی و جنگ و گریزهای مصنوعی وشادی های کاذب شود. اگر اینطور باشد این یک خلأتاریخی با عوارض گسترده خواهد بود و نیازمند بررسی همه جانبه از سوی دانشمندان وامعان نظر مسئولان خردمند است .
عناصر مخل در مذاکرات هستهای
روزنامه ایران: گره زدن بحث حقوق بشر به مذاکرات هستهای از سوی لابیهای تندرو، از زمره اتفاقات غافلگیر کننده بود که دیپلماتهای ایرانی بر آن نام «حرکت ایذایی» نهادند. در نگاه تهران توسل به گزینه حقوق بشر ابتدا دو عنصر «شفافیت» و «آرامش» حاکم بر فضای روابط نوین ایران و غرب را هدف قرار میدهد و در مرحله بعد تفاهم به دست آمده در ژنو موسوم به «اقدام مشترک» را مخدوش میسازد. آنچه مسلم است، ایران و گروه 1+5 بر اساس یک نظامنامه یا نقشه راه، مذاکرات تاریخی خویش را پیش میبرند. اساس توافق مذکور این است که دو طرف در یک جدول زمانی 6 ماهه بر سوء تفاهم بزرگ هستهای فائق آیند. پیدا است که به میان کشیدن هر موضوعی خارج از این دستور، اعم از موضوع حقوق بشر، تروریسم و... یک نقض و خدشه خطرناک در توافقنامه ژنو است؛ توافقنامهای که دو طرف را به این باور رسانده که مناقشه هستهای امالمسائل ایران و غرب است و تا زمانی که این پرونده مختومه نشود، راه برای همکاریهای گسترده هموار نخواهد شد.
درآمدی بر گفتگوها در وین
روزنامه رسالت: اعلام سیاستهای اقتصاد مقاومتی از سوی مقام معظم رهبری و فراهم کردن امکان نقش آفرینی برای مردم و فعالان اقتصادی و نیز حرکت به سمت مدیریت جهادی در حوزه اقتصاد، عزم نظام و رهبری را نشان میدهد که نباید چشمداشتی به نتیجه مثبت یا منفی مذاکرات هستهای داشت. اجرای سیاستهای اقتصاد مقاومتی یک تدبیر بلند مدت است تا برای همیشه دشمن را از آسیب زدن به ملت از طریق تحریمهای اقتصادی ناامید و مایوس کند.با عزمی که قوای کشور و مردم برای اجرای سیاستهای اقتصاد مقاومتی در سال آینده انشاءالله از خود نشان خواهند داد شکلگیری حماسه اقتصادی که امسال به تاخیر افتاد در سال آینده شکوهمندتر از حماسه سیاسی رونمایی میشود. اجرای سیاستهای اقتصاد مقاومتی یعنی بستن کمربندها در داخل و بازکردن "قفل" رکود و ایجاد رونق در تولید است. "کلید" دولت تدبیر و امید هنوز در این حوزه عمل نکرده و نتوانسته است موانع را از سر راه تولید بردارد امید است سال آینده چنین توفیقی حاصل شود.
اوج حساسیت در وین 2
روزنامه آرمان: مردم ایران به یاد میآورند که همین امسال آمریکاییها زمینهسازی کرده بودند که ملاقات رئیسجمهورهای ایران و آمریکا در مراسم ناهار سازمان ملل متحد انجام شود. کاترین اشتون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و محمدجواد ظریف وزیر خارجه کشورمان روز 28بهمن یعنی یک شب پیش از آغاز دور قبلی مذاکرات ایران و 1+5 طی یک شام کاری با یکدیگر دیدار کرده بودند. اما این اولین بار نیست که یک مقام ایرانی در مراسم شام دیپلماتیک حضور ندارد. پیش از این چند بار مقامات سیاسی کشورمان به خاطر سرو مشروبات الکلی یا دیگر اغذیه حرام در برخی مراسمهای مشابه شرکت نکرده بودند.
رکود اقتصادی و انحطاط اخلاقی
روزنامه اعتماد: وقتی رکود تعمیق مییابد و کارفرمایان با انبوه عرضه کار از سوی نیروی کار مواجه میشوند میتوانند دستمزدها را حتی از نرخ قانونی نیز کمتر کنند. در این موقعیت و در حالی که عزت و سرافرازی متقاضیان کار قربانی میشود اما آنها کار در شرایط سخت و با دستمزدهای تخفیف داده شده را میپذیرند و با سودهای بالا به متقاضیان میدهند. این مجادله که روزهای گذشته در اتاق تهران و اتاق ایران چهره نشان داد گوشهیی از بیاخلاقیهای رو به رشد جامعه فعالان اقتصادی است که باید نسبت به آن حساس بود. کمرنگ شدن آموزههای اخلاقی در رفتار شهروندان گرفتار شده در گردباد رکود در ایران امروز به خوبی قابل لمس است و جز اندوه چیزی برای ما به ارمغان نخواهد آورد. دولت یازدهم اگر نتواند این رکود را به سرعت برطرف کرده و نشاط و رونق را به کسب و کار مردم برگرداند، باید تاوان بداخلاقیها را نیز بدهد.
نزاع دوباره شرق و غرب
روزنامه تهران امروز: بهرغم تمامی ادعاهای اتحادیه اروپا و غربیها، اعمال تحریمهای همهجانبه علیه روسیه در شرایط کنونی و در یک نظام بینالملل وابسته متقابل کار بسیار دشواری خواهد بود. از سوی دیگر باید اشاره کرد که اتحادیه اروپا گریبانگیر مشکلاتی است که در جریان تحریمها علیه ایران برای این منطقه پیش آمد. به این معنا که اگر اتحادیه اروپا طی سالهای گذشته با تحریم ایران در خط انتقال انرژی ناباکو شتاب نمیکرد، امروزه در معرض یک بحران احتمالی انرژی، به دلیل ورود به بازار تحریمها علیه روسیه، نبود و میتوانست از فرصتهای احتمالی ایجاد شده در انتقال انرژی از کشورهای ترکمنستان، ایران، آذربایجان و حتی عراق به اروپا بهرهمند شود. در نتیجه به نظر میرسد بحران اوکراین در این سطوحی که به آن اشاره شد، روابط روسیه و آمریکا را بیش از هر زمان دیگری، یعنی از سال 1985 تا به امروز(30 سال گذشته)، وارد تنش و تعارض کرده و نمیتوان چشمانداز روشنی از حلوفصل مسائل میان آمریکا و روسیه ارائه داد.
چگونه اقتصاد مقاومتی را اجرا نکنیم!
روزنامه وطن امروز: برای اینکه اقتصاد مقاومتی انجام نشود کارهای دیگری هم میتوان انجام داد که فرصت تشریح آنها وجود ندارد؛ مثلا مسؤولان میتوانند از تولید حمایت نکنند، نظارت را افزایش ندهند، به بازار سرمایه بیتوجه باشند، بازار ارز را رها کنند، قوانین دست و پا گیر را حذف نکنند، رانتهایی شبیه رانت 650 میلیون دلاری را بیشتر کنند، تعداد دعواهایی مانند دعوای وزارت جهادکشاورزی و وزارت صنعت بر سر تنظیم بازار را افزایش دهند، ابهامات درباره یارانه و نرخهای جدید حاملهای انرژی را بیشتر کنند و ... مسؤولان اگر راست و حسینی به «اقتصاد مقاومتی» و بیانات رهبری اعتقاد دارند و قصد دارند این ابلاغیه تمام و کمال اجرا شود، میتوانند موانع را – که به برخی از آنها در بالا اشاره کردیم- شناسایی کنند و آنها را انجام ندهند. برای اجرای صحیح اقتصاد مقاومتی نباید فقط اقداماتی انجام داد بلکه باید از انجام برخی اقدامات نیز جلوگیری کرد و آنها را انجام نداد!
انتقاد را به مردم و رسانهها واگذار کنید
روزنامه سیاست روز: وزیع سبد کالا اشکالاتی داشت. این اشکالات برآمده از ضعفی بود که دولت یازدهم در شیوه توزیع آن داشت. با کمی اندیشه و تدبیر میتوانست با شیوهای مناسبتر این کار مفید را انجام دهد. این که ضعف خود را به گردن دیگری بیندازیم پاسخ و راهحلی برای آن نیست. . چنین نمونههایی آیا در دیگر دولتهای خارجی وجود دارد؟ اگر هم وجود داشته باشد نباید الگویی برای ما قرار گیرد و اگر هم قرار است الگویی باشد ما باید به عنوان ارائهدهنده الگوی یک دولت سرآمد و کارآمد در یک نظام اسلامی باشیم. دولت اسلامی برآمده از رأی مردم است. . انتظار این است که دولت اسلامی با رعایت اخلاق اسلامی پیش برود. نیت خود را خیر کند، آنگاه نتایج روشن و مثبت آن نیت خیر را در عملکرد خود خواهد دید. حضرت رسول اکرم (ص) میفرمایند؛ «نیت المؤمن خیر من عمله و نیت الکافر شر من عمله....» اگر نیتها خیر باشد، پشتوانه الهی را به همراه خواهد داشت. این پشتوانه باعث موفقیت و پیروزی در آن عمل خواهد شد.
شاخص سازی، ضرورتی برای جلوگیری از شعاری شدن اقتصاد مقاومتی
روزنامه خراسان: با توجه به تأکید رهبر انقلاب بر وجود مرکزی قوی و بینا برای رصد و پایش فعالیت ها در این زمینه پیشنهاد می شود دولت و مجلس کارگروهی مشترک برای رصد و پایش فعالیت ها در زمینه اقتصاد مقاومتی ایجاد کنند و این کارگروه وظیفه داشته باشد در وهله نخست شاخص ها و اهداف کمی تحقق سیاست های اقتصاد مقاومتی را تعیین کند و سپس طی بازه های زمانی مشخصی (به عنوان مثال ۶ ماهه یا یک ساله) میزان تحقق اهداف کمّی را رصد و به صورت عمومی اطلاع رسانی کند. در هر حال باید توجه داشت که حوزه اقتصاد به دلیل گستردگی مسائل و معضلات از یک سو و پیچیدگی و تخصصی بودن از سوی دیگر، با این خطر مواجه است که برای فرار از این پیچیدگی و سختی به سمت ساده سازی و شعاری شدن حرکت کند، مهمترین کلید مقابله با این خطر، شاخص سازی و هدفگذاری کمّی و اطلاع رسانی شفاف درباره تحقق این هدفگذاری ها به مردم است تا این اطمینان در جامعه به وجود آید که سایر بخش های نظام، هم مسیر با رهبر انقلاب برای اجرایی شدن این سیاست ها اقدام می کنند.
سیاست قیمتی یا سیاست غیر قیمتی
روزنامه دنیای اقتصاد: طرفداران سیاستهای قیمتی و حامیان سیاستهای غیرقیمتی هر کدام استدلالهای قابل توجهی دارند. به نظر نویسنده این مقاله، پیگیری سیاستهای قیمتی عاقلانه و ضروری است، اما بزرگنمایی انجام شده بر سیاستهای قیمتی باعث شده اهمیت راهکارهای غیرقیمتی نادیده گرفته شود و از این طریق تاثیرگذاری سیاستهای قیمتی کاهش یابد. نتیجه اینکه دولت میتواند با ترویج سیستمهای مدرن مدیریت انرژی، علاوه بر گسترش کسبوکارهای ناشی از این اقدام، کارآیی سیاستهای قیمتی را افزایش دهد.
انتهای پیام/م
نظرات کاربران