به گزارش پایگاه خبری تحلیلی آفتاب جنوب،حجت الاسلام احمد محمدی_موضوعی که این روزها در جامعه ما متاسفانه خیلی کم به آن توجه می شود ،بخصوص توسط برخی از مسئولین ،همان موضوع آداب معاشرت و رعایت اخلاق اجتماعی است که این روزها گریبان گیر کشور ،استان کهگیلویه و بویر احمد و بخصوص گچساران که زمانی مهد تمدن و اخلاق و زبانزد خاص و عام بود،شده است.
اسلام به عنوان دین و چراغ راه سبک زندگی بشر، به این مساله مهم توجه بسیاری داشته است، به ویژه كه از نظر اسلام، زندگی دنیوی، قرار گرفتن آدمی در زیان و خسران مبین این موضوع است كه تنها با ایمان و عمل صالح از سویی و دعوت و توصیه دیگران به ایمان و عمل صالح به عنوان یك مسئولیت اجتماعی از سویی دیگر، می توان از خسران دنیوی رهایی یافت که در "سوره عصر" به آن اشاره شده است.
بنابراین، روابط سالم اجتماعی، به عنوان یك عامل رهایی از خسران و دست یابی به رستگاری در محور آموزه های قرآنی قرار می گیرد و معاشرت با دیگران از جایگاه مهم و اساسی در زندگی بشر برخوردار می شود.
انسان كامل از نظر اسلام كسی است كه خود را براساس آموزه های عقلانی و نیز وحیانی، بسازد و سپس در مقام مظهریت ربوبیت و اطاعت از امر پروردگارمتعال ، به مسئولیت خود در قبال دیگران نیز بپردازد.
انجام این مسئولیت در مقام مظهریت ربوبی، در حوزه تعامل و برخورد با انسان ها، نیازمند معاشرت و ارتباط و اخلاق درست و سالم با دیگران است و اینجاست كه قوانینی برای تعامل درست و معاشرت و ارتباط سالم، از سوی وحی و عقل تبیین می شود.
البته از آن جایی كه انسان موجودی لطیف و حساس است، نوع ارتباط و معاشرت با او، از نوع پیچیدگی خاصی برخوردار است و برای ایجاد ارتباط سالم كامل، لازم است تا لطایفی مورد توجه قرار گیرد و این گونه است كه آداب معاشرت به عنوان لطایف پیچیده در ارتباطات و معاشرت انسانی از سوی عقل و شرع مطرح شده و خداوند بخشی از آیات قرآنی را به آداب معاشرت سالم و درست اختصاص داده است تا انسان در رسیدن به مقامات كامل انسانی و نقش آفرینی درست در مقام ظهور ربوبی، از آن استفاده كند.
بنابراین، معاشرت به طور كوتاه مدت و یا بلندمدت و در حد اعلاء و یا اقل آن صورت می پذیرد و اختصاص به دور زمانی بلندمدت ندارد که براین اساس، هرگونه روابط كوتاه مدت یا بلندمدت میان افراد یك جامعه می بایست در چارچوب قوانین و آدابی شكل گیرد تا این روابط و معاشرت، سالم اسلامی باشد.
هرچند این آداب متوجه ترك برخی از رفتارهاست و برخی دیگر نیز رفتارهایی است كه می بایست به عنوان رفتارهای درست و سالم مورد توجه قرارگرفته و بر آن اهتمام ورزیده شود، که به یک مورد مهم از رفتارهایی که به عنوان رفتارهای نا به هنجار یاد می شود اشاره خواهد شد و آن تبعیض و برخورد دوگانه است که این روزها در کشور ، استان و به تبع در گچساران مشاهده می کنیم.
با این تفاسیر در این روزهایی که همه به نوعی درگیر بیماری منحوس کرونا هستیم این رفتارهای دوگانه بیشتر به چشم می خورد مثلا مصوبه ای در ستاد کرونا وضع می شود که باید برخی صنوف شهر به مدت یک هفته تعطیل باشند اما همگان می بینیم که در تعطیل کردن و سخت گیری اعمال این قانون سهوا یا عمدا تبعیض هایی هم صورت می گیرد و با عده ای برخورد شدید و با عده ای برخورد نرم و دوستانه و از عده ای هم چشم پوشی می شود و متاسفانه با همه به یک دید و طبق قانون برخورد نمی شود.
عده ای خیلی راحت به کار خود ادامه می دهند و خیلی راحت از قانون تخطی می کنند زیرا یا در نهادهای نظارتی نفوذی دارند و یا مجریان بنا به هردلایلی کوتاهی می کنند و عده ای تحت فشار قانون برای آنان کاملا اجرا می شود که به نوعی این دوگانگی در برخوردها برای همگان کاملا آشکار است.
هرچند تعطیل کردن مکان های کسب و درآمد مردم (شرایط کرونایی)بدون در نظر گرفتن عواقب و ضررهای ناشی از آن و بدون در نظر گرفتن راهکار برای جبران خسارت های وارده به این اقشار کاری مورد تایید همگان نخواهد بود اما باید به عزیزانی که چنین مصوباتی را در جلسات ستاد مقابله با کرونا وضع می کنند گوشزد کرد که باید به فکر معیشت و راه درآمد و ضرر این مردم نیز بود. و اگر بنا بر شیوع بیماری کرونا طرح بر تعطیلی برخی صنوف و مشاغل نیز داده می شود قبل از آن به این بیاندیشید که این طرح طوری به شایستگی اجرا شود که مردم و کسبه متحمل ضرر ، ورشکستگی و یا حتی ناامیدی نشوند.
به هرحال این روزها کرونا در گچساران بی رحمانه می تازد،اما علی رغم اعلام تعطیلی بازار و مراکز تجاری تا یک هفته دیگرهمچنان شاهد باز بودن برخی از مغازه ها در سطح شهر و بازار این شهرستان هستیم زیرا کسبه و صاحبان صنوف این روزها با دردسر قسط،کرایه مغازه ،مالیات ،چک های برگشتی و... روبرو هستند.
بنابراین از جمله موضوعاتی که این روزها روح بسیاری از شهروندان را آزار می دهد ، دوگانگی در گفتار و رفتار برخی از مسئولین است مثلا از طرفی اعلام می کنند استان کهگیلویه و بویر احمد در وضعیت قرمز و بحرانی کرونا قرار دارد اما از آنطرف وقتی قوانین خاصی برای شهرهای پرخطر ازجمله ممنوعیت مسافرت و رفت و آمد را وضع می کنند لیست استان های پرخطر و ممنوعه را خالی از اسم این استان می بینیم که این دو برخورد با هم تعارض بسیاری دارد .
از طرفی دیگر هم مسئولین امر ،مردم را توصیه به رعایت فاصله اجتماعی و دوری از تجمعات می کنند و حتی برای مردم قانون ممنوعیت برپایی مراسمات عزاداری برای عزیزانشان را اعلام می کنند اما از طرفی دیگر شاهد تجمعاتی در برخی از ادارات و دستگاه ها و... به بهانه جلسات مختلف از تودیع و معارفه ها گرفته تا حضور در مراسمات افتتاحیه ها و دیگر مراسمات را مشاهده می کنیم که این موضوعات همان دوگانگی در تصمیمات و توصیه ها است.
بنابراین باید راهکاری های بهتری داده شود تا بتوان به همانگونه ای که با قوه قهریه صنف هایی را از فعالیت منع می کنیم به همانگونه از ضرر و زیان این صنف ها هم به نوعی کم کنیم ،که به طور مثال کسبه و صنوفی را که مشمول طرح تعطیلی در شرایط کرونایی شده اند که اگر مستاجر است پس متقابلا برای صاحب ملک طرحی را فرهنگ سازی کنیم که در این مدت از گرفتن حق اجاره بها صرف نظر کند ، تا بدینگونه مقداری از بار ضرر و خسارت بر صنوف نیز کمتر شود اگرچه مسئولین باید سیاست های حمایتی واقعی از بازاریان در این شرایط بحرانی کرونا را تدوین و اجرایی کنند.
پس قانون را به نحوی اجرا کنیم که همه برابر باشند و عموم این برابری را ببینند و حس کنند که متولیان مجری قانون در رابطه با توصیه هایی که می کنند اول خود رعایت کنند و بعد دیگران را به انجام آن مساله ملزم کنند.
انتهای پیام/
نظرات کاربران