به گزارش پایگاه خبری تحلیلی آفتاب جنوب،احسان دری-مدتی پیش یکی از دوستان از آرزوهای خود برای خانه دار شدن و پایان رنج مستاجر نشینی برایم می گفت.
می گفت: اگر بخواهم خانه دار و یک واحد آپارتمان مناسب بخرم باید یازده میلیون تومان اوراق بخرم که سهم بانک میشود و بر روی سند آپارتمان هشتاد میلیون تومان وام بگیرم.نرخ سود باز پرداخت این وام هشتاد میلیون تومانی علاوه بر اینکه آن یازده میلیون تومان اوراق سهم بانک است حدود دو برابر وام(چیزی حدود شصت تا هفتاد میلیون تومان سود) می شود.
نمی دانم دوست من در بیان ارقام نرخ سود بازپرداخت وام خرید خانه خود چه اندازه دقیق گفته است اما با یک بررسی کلی تسهیلات و بازپرداخت وام های متنوعی که تولید کنندگان و مردم عادی روزانه از بانکها دریافت می کنند به خوبی مشخص می شود که سنگینی فشارهای این تسهیلات بر گرده مردم به چه شکل است و باید گفت نظام بانکی در ایران تنها به فکر کاسبی و درآمد زایی بوده و دغدغه رفاه و پیشرفت مردم از جمله قشر مستضعف جامعه را ندارد.
بررسی اختلاس های بزرگ سالهای اخیر نیز نشان می دهد پای نظام بانکی در میان بوده و معیوب بودن این سیستم امکان انواع زدوبند های غیر مشروع را می دهد که به تاراج رفتن بیت المال و سرمایه های کشور است.
روز گذشته رئیس اتاق بازرگانی یاسوج خبر داد حدود ۴۵ درصد واحد های صنعتی و ۸۳ درصد از واحد های کشاورزی استان کهگیلویه و بویراحمد غیرفعال و تعطیل است.
جبار کیانی در تشریح دلایل اصلی رکود واحدهای صنعتی استان بیان داشت که بالا بودن نسبت تسهیلات اعطایی بانکی در مقایسه با منابع درآمدی استان وپایین بودن دوره بازپرداخت تسهیلات از جمله عوامل است.
این اظهارات رئیس اتاق بازگانی استان دقیق و به جا است.نگاه فعلی نظام بانکی کشور چیزی جزء ورشکستگی کارگاه های اقتصادی کوچک نیست زیرا از یکسو تسهیلات اعطایی بانکها دارای نرخ سود بانکی وحشتناک است و از سوی دیگر وجود نوسانات و تلاطم در بازار اقتصادی کشور و کمتر شدن قدرت خرید مردم چشم انداز ناامید کننده ای را برای سرمایه گذاران خرد ترسیم می کند.
مردم عادی و قشر ضعیف جامعه که این روزها برای تدارک عروسی،خرید اتوموبیل،خانه،جهیزیه و…راهی جزء دریافت وام ندارند مجبور هستند سمت تسهیلاتی بروند که گاهی سود و بهره بانکی آن حدود دو برابر خود وام مورد نظر است.
هرازگاهی نیز مراجع محترم تقلید اظهارات انتقادی در خصوص نا مناسب بودن نرخ جریمه و سود بازپرداخت تسهیلات بانک ها ابراز می دارند اما معلوم نیست که چرا در جامعه اسلامی ما این روزها توجهی به اظهار نگرانی علما در این خصوص مهم، داده نمی شود.
دولت و نمایندگان محترم مجلس می بایست اصلاح نظام بانکی را هرچه سریعتر مد نظر داشته باشند و این بساطی که بانک های خصوصی به راه انداخته و چند میز و صندلی گذاشته و به مردم انواع وام های با بهره بالا می دهند برچیده و اصلاح شوند.
دادن وام با سود بالا تنها ایراد بانک ها خصوصا بانک های خصوصی نیست و امروز امنیت سپرده های مردم نیز در خطر است که طی ماه های اخیر نمونه آن را دیده ایم.
وجود نگاه های مصلحتی به جای پیاده سازی قانون می تواند بسیار خطرناک باشد و باید گفت امروز اصلاح نظام بانکی برای مسئولان نظام از نان شب هم واجبتر است.
انتهای پیام
دیدگاهها