به گزارش پایگاه خبری تحلیلی آفتاب جنوب،نعیم عبدی از جوانان گچسارانی است که بعد از ادامه تحصیل در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در رشته مراقبت های ویژه(ICUوCCU) ،عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج شده و هم اکنون به عنوان مدیر گروه هوشبری دانشگاه به عنوان یک معلم در حال آموزش به دانشجویان است.
وی بعد از حدود 10سال خدمت بالینی(پرستاری) در بیمارستان های شهید رجایی و شرکت نفت گچساران از سال 97 نیز عضو هیات علمی دانشگاه شده است.
به بهانه "روز پرستار" گفت وگویی خواندنی با وی ترتیب داده ایم که در ادامه با ما همراه باشید.
*نظر خانواده تان نسبت به انتخاب شغل و رشته تحصیلی شما چه بود؟
خانواده ام از اینکه این مسیر را انتخاب کردم به جهت اینکه بتوانم به مردم شهرم، استانم و کشورم خدمت کنم و دردی از دردهای آنها کم کنم ،بسیارخوشحال هستند.
*اگر پرستار نمی شدید چه شغلی را انتخاب می کردید؟
علاقه زیادی به امر آموزش دارم، حتی زمانی که به عنوان پرستار در بیمارستان مشغول بودم در کنار آن به کار آموزش سایر همکاران میپرداختم و مطمئن باشید اگر پرستار نمیشدم حتما معلمی را انتخاب می کردم هرچند کار آموزش بی شباهت به معلمی هم نیست.
*یک پرستار باید چه ویژگی هایی داشته باشد؟ کدام ویژگی از همه مهمتر است؟
برای پرستار شدن ویژگی های زیادی از جمله صبوری، عطوفت ،مهربانی، تعامل و ارتباط با بیماران و خانواده بیماران و سایر همکاران بسیار حایز اهمیت است ،هرچند هر پرستاری هم باید از علم و دانش پرستاری روز هم برخوردار باشد،بنابراین در کنار دیگر شاخص ها آشنایی با گایدلاین ها و استانداردهای پرستاری ، وجود انگیزه ، عشق و علاقه ، صداقت و نیزمحرم اسرار بیماران بودن هم ضروری است که هیچ کدام را نمی توان برتر دانست چرا که همه ویژگی ها در کنار هم و مکمل هم خواهند بود.
*آیا رشته پرستاری را به دیگران توصیه می کنید؟
در صورت داشتن علاقه به کار در بالین و داشتن ویژگی های ذکر شده حتما توصیه می کنم ،چرا که آینده خوبی در انتظار پرستاران خواهد بود.
*به نظر شما کدام یک در پرستار قوی تر باشد؟علم ومهارت ؟ یا معنویت و حس انسان دوستی؟.
باید توجه داشت که پرستاری ترکیبی از علم و دانش پایه، خلاقیت و نوآوری ، داشتن مهارت های روانی حرکتی، اقدام بر اساس احترام به فرهنگ و مذهب و سنت بیماران، توجه به معنویت به خصوص برای بیمارانی که در مراحل پایانی و در حال احتضار هستند،خواهد بود درنتیجه توجه به احساسات و عواطف و علایق بیماران که همان عمل انسان گرایانه است و همچنین تطابق و سازگاری با شرایط مختلف همگی در قاب مقام پرستار تعریف می شوند،بنابراین این ویژگی ها حتی ممکن است با هم نیز همپوشانی داشته باشند و بر بالای سر یک بیمار همزمان به کار گرفته شوند.
*فکر می کنید در مراقبت از بیماران احساس مسئولیت وجود دارد؟
در بُعد اخلاق پرستاری ویژگی های مختلفی از جمله اجرای عدالت ، محرمانگی و راز نگهداری، تعهد و وفاداری به انجام وظایف در هر شرایطی و نهایتا مسئولیت پذیری؛ مسئولیت پذیری یعنی انجام صحیح و منطقی و علمی اقدامات پرستاری که منجر به جلب اعتماد و اعتبار از طرف بیمار و سازمان به سوی پرستار شود و قصعا یکی از دغدغه های اصلی پرستاران جلب اعتماد و اعتبار خواهد بود و لذا در این بعد با همه وجود تلاش و همت می کنند.
*دید بیماران را نسبت به پرستار چگونه ارزیابی می کنید؟
بیماران وقتی پرستار را به موقع بر بالین خود میبینند که برای برطرف کردن نیازهای و مشکلاتشان تلاش می کنند حس اعتماد و آرامش در آنها شکل گرفته و همین امر باعث میشود که ارتباط موثرتری با پرستار داشته باشند و حتی کوچکترین مشکلات خود و خانواده را هم با پرستار در میان بگذارند.
*جایگاه پرستاران در کشور ما چگونه است؟
ذکر این نکته مهم است که جایگاه اصلی پرستار در جامعه ما هنوز هم ناشناخته مانده است،متاسفانه با همه اقدامات انجام گرفته از سوی سازمان پرستاری و وزارت بهداشت، پرستاری هنوز به آن جایگاه واقعی خود نرسیده، ولی این امید می رود که بزودی به آن چیزی که شایسته آنها است برسند،هرچندبا توجه به علم گسترده پرستاری که همانند یک دریای عمیق و بی انتهاست انتظار می رود که در تصمیم گیری های کلان کشوری در حوزه بهداشت و مراقبت و درمان از نخبه گان این علم بیشتر استفاده گردد.
*کار بالین را بیشتر دوست دارید یا کار آکادمیک در دانشگاه؟
من به مدت حدود 10 سال در حوزه بالین به مردم خدمت کردم و افتخار می کنم که عمرم را در این مسیر سپری کردم، در کنار کار بالین به امر آموزش نیز علاقه داشتم که بعد از ادامه تحصیل و فارغ شدن از دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، این افتخار نصیبم شد که به عنوان عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج در خدمت مردم باشم که در حال حاضر به عنوان مدیر گروه هوشبری دانشگاه در حال آموزش علم به دانشجویان کشورم در این حوزه هستم.
*به نظر شما پرستار نمونه کیست؟
پرستاران همه نمونه هستند و یک پرستار بیشتر از اینکه در منزل باشد در محیط کار و در حال خدمت به مردم است، ولی اگر بخواهیم از کمالات یک پرستار نمونه بگوییم، کسی است که با اخلاق نیکو و صبر و استقامت و تعامل با بیماران و خانواده ها به درد و رنج آنها گوش داده و همکاری و مشارکت آنها بهترین و کم هزینه ترین اقدامات را برای حل کردن مشکلاتشان انتخاب کندو همچنین در امر آموزش و پژوهش و مدیریت و رهبری یک تیم برای رسیدن به بهترین نتایج تلاش کند.
*یک خاطره ناب از دوران خدمتتان بفرمایید.
هر لحظه پرستاری خودش یک خاطره است، سال 92در بخش آی سی یو بیمارستان شهید رجایی گچساران در یک شیفت عصر شلوغ و پر استرس با بیماران بسیار بد حال شیفت بودم، بیماری داشتیم که به علت مصرف یک سری داروها دچار خونریزی های متعددی در سیستم های گوارشی و تنفسی شده بود.
به هرحال تنفس بسیار ضعیفی داشت و تنفس مصنوعی از طریق دستگاه ونتیلاتور برای بیمار برقرار شده بود ، فردبیمار قراربود که به شیراز اعزام شود و پدرش آرام و قرار نداشت و بسیار نگران و عصبانی از وضعیت پیش آمده و زمانی هم که نیروهای اعزام آمدند و خواستند بیمار را جابجا کنند روی تخت آمبولانس دستگاه ونتیلاتور آمبولانس قادر به تنفس دادن به بیمار نبود و اکسیژن خون بیمار پایین آمده بود که بنده را صدا زدند و رفتم دستگاه را مجدد تنظیم کردم که بهتر شد . پدر با همان تُن صدای لرزان و نگران از من خواست که همراه فرزندش تا شیراز بیایم. که درجواب خدمت شان عرض کردم که شیفت بیمارستان هستم و دیگر همکاران بیمار را اعزام و مراقبت خواهند کرد.
بازهم توضیح دادم که نمی توانم اینجا را رها کنم از طرفی هم قانون بیمارستان به بنده اجازه اینکا را نمی دهد، گفت تمام زندگیم را به تو می دهم ولی بیا . خلاصه پد را قانع کردم که اجازه اینکار را ندارم. آمبولانس راه افتاد سر چهار راه بیمارستان مجدد تنفس دچار مشکل شد. تکنسین اعزام به من زنگ زد من از آی سی یو تا محل آمبولانس دویدم، وارد کابین شدم دیدم فشار اکسیژن پایین آمده و بیمار وضعیت مناسبی ندارد.
فقط به راننده گفتم سریع برگرد بیمارستان و بیمار را منتقل کنید داخل آی سی یو . کمی پدر را آرام کردم در حالی که داشت بد و بیراه به تکنسین بیچاره و دستگاه های خراب بیمارستان می داد. گفتم نه مشکل از دستگاه است نه مشکل از آن بنده خدا(تکنسین). مشکل از ریه بیمار است که مدام در حال خونریزی و ترشح است و مسیر تنفسی دستگاه را مسدود میکند. پدر شخص بیمار را آوردم داخل آی سی یو گفتم همینجا بمان و نگاه کن .
می دانستم که لوله تنفسی که داخل نای بیمار بوده احتمالا توسط لخته مسدود شده و اجازه ورود هوا را نمیدهد . از طرفی هم با توجه به شناختی که از بیمار داشتم می دانستم خارج کردن لوله و جایگزاری لوله جدید در این بیمار بسیار دشوار است. دست تنها هم بودم چون همکار دیگرم هم درگیر سایر بیماران بد حال بود (کلا ۲نفر بودیم) .
چاره ای جز عوض کردن لوله در سریع ترین زمان ممکن نداشتم. خونسردی خودم را حفظ کردم و لوله را خارج کردم. وقتی لوله را بیرون آوردم دیدم لخته بسیار بزرگی دهانه لوله را مسدود کرده و لوله را به پدر بیما دادم و خودم خدا روشکر لوله را بسیار سریع جایگزین کردم و تنفس برقرار شد . پدر با دیدن این صحنه کمی آرامتر شد و گفت دیشب ۵نفر آمدن و رفتن و نتوانستن لوله را عوض کنند تو چطور اینکار را تنهایی کردی؟؟ گفتم خدا کمک کرد.
مجدد بیمار به تخت آمبولانس منتقل شد. ناگهان پدر بیمار گفت این تخت از اینجا بیرون نمی رود مگر اینکه تو همراه بیمار بیایی در حالی که هنوز داشت چپ چپ به تکنسین اعزام نگاه می کرد. با سوپروایزر تماس گرفتم و ایشان هم یک نفر جایگزین با زحمت پیدا کردند و من همراه آمبولانس تا شیراز رفتم و بیمار را سالم به اتفاقات نمازی تحویل دادم . پدرش از ته دل چنان دعای خیری برایم کرد که همه خستگی آن روز از تنم خارج شد و نهایتا ساعت ۳شب برگشتم گچساران و دوباره رفتم بخش و شروع کردم به نوشتن پرونده بیمار دیگر، تقریبا صبح شده بود که به منزل رسیدم .
*مشکلاتی که پرستاران با آن دست و پنجه نرم می کنند؟
به هرحال بسیاری از وعده های مسئولین برای پرستاران هم عملی نشده است که از عمده ترین مشکلات پرستاری عدم اجرای قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری است ، علی رغم اینکه این قانون ۱۴سال پیش در مجلس شورای اسلامی مصوب شده ولی هنوز دولت آن را اجرا نکرده و این یکی از خواسته های اصلی پرستاران است،اگرچه با اینکار دیگر پرستاران مجبور نیستند که چندین بیمارستان و شیفت های فشرده نیزکار کنند و مشکل دیگر هم کمبود نیروی پرستار است چراکه کمبود نیرو ارتباط مستقیمی با کیفیت مراقبت های پرستاری دارد.
*نقش پرستاران را در جامعه چطور ارزیابی می کنید؟.
پرستاران نقش مهمی در سلامت جامعه برعهده دارند و در واقع پرستاری ، از ارزشمندترین و حتی از سخت ترین حرفههاست و این قشر بدون هیچ چشم داشتی از بیماران مراقبت می کنند،بنابراین مراقبت از بیمار و خدمت به هموطنان نیازمند عشقی خالصانه است که پرستاران توانستهاند این ویژگی را به معنای کامل تفسیر کنند.
باید توجه داشت که با تمام کاستی هایی که پرستاران دارند ،ولی با روحیه عالی و نشاط در محیط کارشان تسکین دهنده ناراحتی های بیماران هستند و این روحیه در جای خودش هم قابل ستایش است،امروزه با پرستاری در منزل نیاز به حضور در بیمارستان ها به تبع هم کاهش و از بستری های مکرر جلو گیری می شود چرا که پرستاران میتوانند در منزل اقدامات پرستاری و درمانی را انجام دهند و وضعیت بیماران را پیگیری کنند و البته این امر مستلزم پوشش بیمه سلامت است تا مردم دغدغه ای از بابت مخارج هم نداشته باشند.
*سخن پایانی؟
در پایان ولادت حضرت زینب سلام الله علیها و روز پرستار را خدمت تمام پرستاران که با همه وجود و علی رغم داشتن مشکلات شخصی ، با نگرانی های بیماران همدم شده و در کمک به برطرف کردن نیازهای آنان بدون چشم داشتی تلاش می کنند تبریک عرض می کنم. پرستارانی که در این روزهای سخت از خانواده خود، فرزندان خود برای حفظ جان مردم دور شده اند که انشاءالله همیشه سالم و موفق باشند. از مردم هم خواهش می کنم که با پوشیدن یک ماسک ساده و تجمع کمتر کمک کنند تا هر چه زودتر این بیماری کرونا از جامعه رخ بربندد و فشار ناشی از آن روی سیستم های بهداشت و درمان و پرستاران کاهش یابد.
در پایان از نعیم عبدی،عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی استان به جهت شرکت در این گفت و گو صمیمانه تشکر و قدرانی می کنیم.
انتهای پیام/
نظرات کاربران